معماران روزگار جدید؛ نقش آفرینانِ تازه ترین «اقلیما»

به گزارش ایرنا، شماره 3 و 4 فصلنامه «اقلیما» به مدیرمسئولی مهدی تکلّو و سردبیری شورایی صفوراسادات امین جواهری و مهدی تکلّو با عنوان «معماران روزگار جدید» به تبیین زن در معادلات عصر جدید در بستر مطالعات جنسیت پرداخته است.

به گزارش ایرنا، شماره 3 و 4 فصلنامه «اقلیما» به مدیرمسئولی مهدی تکلّو و سردبیری شورایی صفوراسادات امین جواهری و مهدی تکلّو با عنوان «معماران روزگار جدید» به تبیین زن در معادلات عصر جدید در بستر مطالعات جنسیت پرداخته است.

این شماره «اقلیما» شامل پرونده ویژه: جنسیت و بازاندیشی در فهم مقاومت/ روزگار زنانگی نَیابی و ندیدن زیبایی شناسی روزمره /چرا مقاومت زنانه و آثار آن فهمیده نمی شود؟ خانواده سنگر است، سرپناه نیست!‏/ چه نگرش هایی به تقاطع خانواده و مقاومت حداقلی است؟!‏/ زن، زینب، غزه/ روزگاری که زن در نهایتِ خودش قدم برمی دارد!‏ می شود.

بوی گلاب، چای و نان تازه از ساختمان نیمه تخریب شده/ روایت زنان فلسطینی چطور بخشی از تاریخ را از فراموشی نجات می دهد؟/ غربت، مُسری است!‏/زن مقاومت را نمی شناسیم؛ چون زن ایرانی را روایت نکرده ایم/ مگر ما می گذاریم «زندگی» از رونق بیفتد؟!‏/ مصاحبۀ اختصاصی با مریم شحاده، خبرنگار و مادر دو کودک شهید، از غزه/ کاخ فرعون در کمین موسی ها/ زن فلسطینی چه تفسیری از مادری و فرزندآوری دارد؟! گفت وگو با فاطمه العبادسة از غزه/ داستان راستان، از نمای نزدیک تر و ماجرای متفاوت زنان و مردان در مقاومت و لزوم پرداخت جنسیتی به مقاومت از دیگر عناوین این شماره است.

در این شماره آمده است: طوفان الاقصی صفحه جدیدی را در جبهه مقاومت دنیای اسلام و تاریخ بشریت ورق زد. با سپری شدن هر یک روز پس از عملیات شنبه هفتم اکتبر، بازگشت به پیش از این نقطه عطف تاریخی سخت تر می شد و تا کنون بیش از یک سال است که از آن روز می گذرد. اما ساده لوحانه است اگر عملیات هفتم اکتبر را صرفاً یک لحظه ی استثنایی منقطع از حرکت استمراری و تاریخی ملت فلسطین بدانیم و نیز کوته نظرانه تر آن است اگر آن را به شگفتی های مادی، نظامی و امنیتی اش تقلیل بدهیم. طوفان الاقصی یک نقطه ی عطف در فرایند تدریجی مقاومت ملت فلسطین در یک صبر هشتاد ساله و محصول فناوری ها و ابتکارات مختلفی از جمله فناوری های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، نظامی و امنیتی بود که در جریان یک زندگی جمعی مجاهدانه توسط انسان جدید فلسطینی خلق شده بود.

مقاومت یعنی اراده کردن، نپذیرفتن، خلق کردن و قدم قدم به پیش رفتن و این فرایند ذاتاً تدریجی و مستمر است و نقاط اوج گیری آن مثل هفتم اکتبر بدون یک دامنه های میانی و مقدماتی حاصل نمی شود. لذا علی القاعده باید در سال ها و دهه های اخیر انسان جدیدی در فلسطین با فناوری های انسانی و اجتماعی جدید پرورش یافته باشد که می تواند این چنین در آن روز شگفت انگیز تاریخی صحنه ی جدیدی برای میدان مقاومت رو کند و در حقیقت، حرکت مقاومت اسلامی را به مرحله ای بسیار بالاتر ارتقا ببخشد.

نحوه مواجهه استکبار و استعمار با زنان و مردان یکسان نیست. پیامدها و مصائب آن هم برای زنان و مردان مشابه نیست؛ به همین نسبت ایده و پروژۀ مقاومت هم بر اثر جنسیت دو سویه ی زنانه و مردانه دارد. اساساً استمرار، استقامت، رشد، حرکت و تعالی و به طور خاص پروژۀ مقاومت بر اساس مبانی مفروض «فصلنامه اقلیما» حاصل تعادل میان اراده های زنانه و مردانه است. به هر میزانی که زوجیت تحقق یابد و به هر اندازه که نیروهای زنانه و مردانه در بستر مجاهدت و به شکلی کامل کننده کنار هم قرار بگیرند «امر متعالی» متولد می شود.

طوفان الاقصی را هم باید در بستر همین نگرش زوجیتی به مقاومت فهمید. نه مقاومت ذاتاً میدان مردان است و نه مقاومت کردن پیشاپیش کاری مردانه است که لازم باشد بعداً در حاشیۀ آن نقشی هم برای زنان دست وپا کنیم؛ چه این که اگر نیک بنگریم وجوه ویژه، اصلی و مرکزی مقاومت اتفاقاً زنانه و زن ساخته است. مقاومت در وجوه متافیزیکی اش به ایمان، صبر، بصیرت، عاطفه، اراده و قدرت روحی احتیاج دارد که چنین استعدادهایی بیش از پیش در انسان مؤنث موجود و ممکن است.

با این تفاسیر درحالی باید از پرابلماتیک جنسیت و مقاومت، زن فلسطینی، طوفان الاقصی و انسان جدید فلسطین صحبت کرد که در وضعیت فعلی زنان کم تر در روایت های ایجابی و حماسی رویت می شوند. از این رو ضرورت دارد تا چارچوبی نظری برای فهم کاری که زن در مقاومت انجام می دهد پیدا کنیم و روایت زنان را از کاری فوق برنامه و اضافی خارج نمائیم.

علاوه بر اینها و مهم تر چالشی است که ما در جامعۀ ایرانی با آن مواجه هستیم. مهم ترین مسئلۀ امروز پیوند مقاومت و امر مردمی است، مهم ترین چالش پیوستن مردم با زندگی هایشان به مقاومت است؛ چرا که جز با اراده های عمومی مردم طرحی مقابل استکبار پیش نمی رود. به ویژه ازآنجا که ایران در معادلات مقاومت نقشی تعیین کننده دارد، این چالش اساسی تر می نماید. اما به نظر به این چالش نیز جز در بستر نگرش جنسیت مند نمی توان پرداخت.

در گفتمان فعلی مقاومت به ویژه آن چهره ای که در ایران از آن فراگیر است مقاومت و سلحشوری هایش مردانه و مقاومت و ترحم هایش زنانه روایت می شوند. همین مسئله را می توان زمینه ای بر سردی نسبی جامعه ی ایرانی در امتداد پشتیبانی همیشگی اش از مردم فلسطین دانست. بنابراین به نظر می رسد باید این وجوه ناپیدا و فهمیده نشده ی حرکت متعالی و جریان مقاومت را بیشتر به زبان درآورد و این مهم باری دیگر صورت بندی تقاطع انسان مؤنث و مقاومت را ضروری می نماید.

«اقلیما» در 180 صفحه این شماره تلاش کرده برای فهم و پیشروی مقاومت زاویۀ مطالعات جنسیت در پایگاه حکمی انقلاب اسلامی را به نخبگان، تصمیم گیران و فعالان مقاومت پیشنهاد کند.

نظرات

captcha